15 Aralık 2014 Pazartesi



Ayvalık Gezilecek Yerler - Tarihi Mekanlar



Ege Denizi'nin kıyısında, imbat ve meltem rüzgarlarının keyifle dolaştığı, tarihi Rum evlerinin yüzlerce yıllık bir geçmişi bugüne taşıdığı bir yer Ayvalık. Bir gidenin bir daha unutamadığı, huzur dolu bir köşe...
Bu şirin Balıkesir ilçesinde neler yapılır, gezilecek yerler neresi diye merak edenler için hazırladığımız listeye bir göz atın...

Şeytan Sofrası: 
Muhteşem bir gün batımı mı izlemek istiyorsunuz? Belki de Ege'deki en güzel gün batımının izlendiği yerdir Şeytan Sofrası.  Efsaneye göre şeytanın ayak izini bıraktığı bu eşsiz güzellikteki yer Ayvalık Merkeze yalnızca 2 km uzaklıkta bulunuyor ve tatiliniz sırasında mutlaka görmeniz gereken yerlerin başında geliyor.

Cunda Adası:Ayvalık'ın en gözde yerlerinden biri olan Cunda Adası, tarihi evleri, balık lokantaları, sevimli mekanları ile Ayvalık'ın gezilecek yerleri arasında yer alıyor. Ayvalık'tan kısa bir araç yolculuğu ile Cunda'ya ulaşmanız mümkün. Cunda'yı gezerken Cennet Ada Koyu'nu, Taksiyarhis Kilisesi'ni, Cunda Adası Aşıklar Tepesi'ni de gezilecek yerler listenize ekleyin.

Ayvalık Taksiyarhis Kilisesi: 
Ayvalık'ın merkezinde bulunan ve Ayvalık'ın en ünlü tarihi yapılarından olan Ayvalık Taksiyarhis Kilisesi 1844 yılında yapılmıştır. Kentin dokusuyla uyumlu mimari yapısı ve freskleriyle görülmeye değer yapılardan biridir. Bunun yanı sıra Aya Athanasiu KilisesiAyvalık Ayazma KilisesiProfit İliyas KilisesiAgia Paraskevi Manastırı da gezebileceğiniz diğer tarihi yapılardır.

Ayvalık Evleri: 
Ayvalık'ın tarihi dokusunu ve ruhunu en yakından hissedebileceğiniz yerler Ayvalık sokaklarıdır. Dar ve arnavut kaldırımlı sokaklarda yürürken gezinize tarihi Ayvalık evleri eşlik edecek. Çoğu Rumlar'dan kalan ve orjinal hali bozulmamış olan Ayvalık evleri, gezinizin en güzel anlarına dahil olacak.

Cami ve Kiliseler:

Saatli Camii: 

İlçe merkezinde İsmet Paşa Mahallesinde yerli Rumlar tarafından kilise olarak yapılmış, 1928'den sonra camiye dönüştürülmüştür.

Taksiyarhis Kilisesi:

1873 yılında inşa edilen kilise; akmayan, işlemeli sarımsak taşlarıyla dikkati çeken Aşağı Çeşme sırasındadır. Bulunduğu yer, Hıristiyanlar ile Müslümanların birlikte yaşadığı kentin ilk mahallesidir. Çevresindeki sokak dokusu ve neo-klasik özellik taşıyan sivil mimari dokusu tipik evleriyle bir bütünlük içindedir. Kilise, mimari özellikleri, içteki mermer işçiliği dini konuları içeren tavan süslemeleri, İsa'nın doğumundan ölümüne kadar anlatan resimleri , balık derisi üzerine yapılmış azize portreleri ile kentin halen bozulmamış en dikkate değer eseridir.

Aya Nikola Kilisesi:

Alibey Adası'ndadır. Tevrat ve İncil'den alınan dini konuların işlendiği fresklerle süslenmiştir.
Ayışığı Manastırı:
Ayışığı Manastırı diye türkçeleştirilen Patriça'daki (Alibey Adasının kuzeye doğru uzantısı) Manastıra Birinci ve İkinci Köyü geçtikten sonra ulaşılır. Büyük ölçüde kendine özgü yapısı ve özelliklerini koruyabilmiştir.
Leka Manastırı :
Dalyan Boğazının körfeze girerken sol yakadaki zeytin ağaçlarının arasından görünen boğaza hakim manastır. Geleneksel manastır yapısının korunmuş olması, yapımında keşişlerin çalışmış olmasındandır.


Sarımsaklı Plajları:
Balıkesir Ayvalık'ta denize girmek için en çok tercih edilen yerdir Sarımsaklı Plajları. Tertemiz bir deniz, uzun kumsallar, şirin mekanlar... Ayvalık tatilinizde Sarımsaklı en keyifli duraklarınızdan biri olacak...

Kozak Yaylası:

Ege'nin en muhteşem doğal varlıklarından olan Kozak Yaylası, 5 milyona yakın ağaca ev sahipliği yapıyor.Balıkesir'den İzmir'e uzanan bu yayla Ayvalık'ta doğa ile bütünleşmek isteyenlerin vazgeçilmez adresi.

Altınova:

Ayvalık ilçesinin şirin bir bucağı olan Altınova, temiz sahillere sahiptir. İlçe merkezine 13 km. olan belde, piknik ve gezi yerleri ile orman içinde dinlenmeye olanak sağlamaktadır.

Güvercin Adası:

Tanrının kutsadığı yerlerden olan Pateriça Körfezinde bulunan Güvercin adası ve ada içindeki Manastır, ortaçağdan günümüze kadar gelebilrn yapı olarak büyük ilgi görmektedir.

Sualtı Dalış:
Ayvalık, tarihi ve kültürel zenginliklerinin yanısıra, özellikle adalarının çevresi, deniz dibi zenginlikleri ile dalış tutlkunlarının tercih ettiği önemli merkezlerden biridir.



Ne yenir?

Ayvalık sahillerinde ve özellikle Cunda Adasında deniz kenarına sıralanmış balık lokantalarında yörenin meşhur balığı papalina, deniz mahsulleri, mezeleri ve egenin ünlü zeytinyağlı ot yemekleri mutlaka tadılmalıdır. Ve tabi kide Meşhur Ayvalık tostu.. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder